Råd og tips til valpekjøperen

En dobermann er en stor glede og et stort ansvar, men det er ikke alltid enkelt å finne rundt blant de mange oppdrettere i inn og utland. På denne siden vil du finne litt hjelp på veien mot din nye valp.

Huskeliste

Uansett om man er førstegangs kjøper eller en erfaren hundeeier, er det smart å undersøke mest mulig før man tar steget og kjøper en valp. Vær ærlig ovenfor deg selv og oppdretter om hva du ønsker av hundeholdet - en dobermann er en allsidig hund, men det er variasjoner i linjer på drifter og temperament avhengig av hva man vil gjøre med sin hund.
* Titler: Nei titler arves ikke, men har foreldredyrene oppnådd gode resultater så viser det at de er rasetypiske, og innehar de kvaliteter man ønsker for valpene.
*Helse: Genetikk er aldri enkelt, og man kan aldri være sikret mot sykdom. Men foreldredyr skal være testet frisk, og papirene skal være tilgjengelige for valpekjøper.
Spør etter:  HD ( A eller B hofter betyr HD fri)
                    Øyne (PHPV/PHTVL, PRA, PPM, RD og  katarakt testet fri)
                    VWD (DNA testet fri eller bærer. Er hunden bærer skal den alltid pares mot en fri hund)
                    DCM (EKG/Holter testet fri innenfor de siste 15 mndr)
                    Thyroid (TT4 eller Tgaa testet normal)
                    CAH ( Kronisk leversykdom)
Forsikringsselskaper melder og fra om økende korsbåndskader - avl på hunder som har blitt operert for dette anbefales ikke.
* Mentalitet: I motsetning til CH titler, er mentalitet arvelig på flere områder. En god oppdretter vil bruke hunder i avl som er mentaltestet. For norskeide hunder innebærer dette en K test, MH eller FA test. Brukes det utenlandske hunder så har de fleste land sine avlsegenhetstester - ZTP er den mest vanlige.
NDK har i samarbeid med NKK utviklet RAS ( rasespesifikk avlstrategi)- her påpekes det på mentalitet det som er ønskelig for rasen. RAS finner du på en egen side under AVL.

*Oppdretteren:  En valp arver 50% av egenskapene fra sin far og 50% av egenskapene fra sin mor.
Men siden tispen i tillegg vil prege valpene de første 8 ukene, er det svært viktig at hun er et godt individ. Dersom det er mulig reiser du på besøk til oppdretter før valpene er født eller etter at valpene er fyllt 3 uker. Studer mor til valpene - er hun rolig eller usikker, åpen eller reservert, vennlig eller aggressiv? Hvordan tispen oppfører seg vil både nedarves og læres av valpene.
Kjøp aldri valp et sted der tispen virker redd eller aggressiv. Kjøp aldri en redd, sky eller syk valp. Unngå valper som har vokst opp med liten daglig nærkontakt med mennesker og i et veldig skjermet miljø. Valper trenger daglig, positiv kontakt med mennesker for å bli sosiale og de må kunne takle litt liv og røre for å raskt gli inn i en vanlig familie. Hunder som hele tiden er ute i en kennel får ikke samme erfaringer og sosialisering som valper som får være en del inne sammen med oppdretter og dens familie.
Pass på at valpen har fått ormekur flere ganger før den forlater oppdretter. Det skal være rent og pent i valpekassen og valpene skal virke fornøyde og tillitsfulle.

Kjøp aldri en valp uten en veterinærattest - denne attesten skal ikke være eldre enn en uke ved levering.
Og ikke glem - en dedikert oppdretter vil stille mange spørsmål tilbake til valpeintresserte, da de er genuint intressert i at valpene deres skal få gode hjem.

På menylinjen, under BRUKSHUND, finnes NDK Treningsgrupper som har liste over avdelinger og treningsgrupper for NDK og alle er velkommen med sin dobermann, være seg valp eller voksen.